Invuloefeningen
Om voorkennis te activeren of een nieuw onderwerp te introduceren kan het handig zijn om leerlingen een invulblad te geven. De praktijk leert dat leerlingen met zo'n invulblad actiever aan de slag gaan dan bijvoorbeeld met de inleidende opdrachten uit de voorkennis van het boek.
Soms laat ik leerlingen, al dan niet door een invuloefening, een 'spiekbriefje' maken met formules of regels die ze dan handig in hun boek kunnen bewaren en in de les als naslagwerk kunnen gebruiken. Door dit 'spiekbriefje' op wat dikker gekleurd papier te printen kan je er in de les ook makkelijk naar verwijzen en kunnen leerlingen het er snel bij pakken.
Invuloefening parametervoorstellingen
Deze invuloefening kan gebruikt worden bij wiskunde B, bij de start van paragraaf 14.4. De leerlingen hebben alle theorie rondom bewegingsvergelijkingen gehad en moeten hier in deze paragraaf mee aan de slag. Met behulp van dit invulblad hebben ze deze theorie weer netjes op een rijtje.
De uitwerkingen van de invuloefening vind je hier.
Vier raaklijnproblemen
Deze opdracht is gemaakt voor wiskunde B en gebaseerd op opgave 21 van hoofdstuk 14. Het is in de methode een oriënterende opdracht, maar ik heb bij alle vier types raaklijnproblemen een concreet voorbeeld gemaakt. Handig voor leerlingen die willen oefenen met de raaklijnproblemen.
Deze opdracht geef ik het zelf het liefst via de BTC manier: op whiteboards in groepjes van 3. Ik laat dan niet alle groepjes alle problemen uitwerken, maar bijvoorbeeld slechts twee problemen. De groepjes moeten dan aan elkaar de andere problemen uitleggen.
Introductie van het getal e
Een denkopgave passend bij de theorie over de introductie van het getal e. Met behulp van de grafische rekenmachine ontwikkelen leerlingen een vermoeden over de afgeleide van exponentiële functies en daarmee ook een benadering van het getal e.
Soorten van stijgen en dalen
Een nuttige denkopgave passend bij de start van paragraaf 15.3 (wiskunde B) over de soorten van stijgen en dalen. Ik begin zelf met even kort laten zien hoe je ook al een weer een hellinggrafiek schetst (theorie uit boek 1). Daarna laat ik ze deze invuloefening maken en bespreek ik de opdracht na zodat iedereen voor de komende lessen het correcte overzicht in zijn/haar boek heeft zitten.
Oppervlakte en inhoud
Deze invuloefening kan gebruikt worden bij de afsluiting van wiskunde B hoofdstuk 11, of bij de start van paragraaf 15.4.
De opdracht is bedoeld om door en voor leerlingen overzicht te creëren in hoe ze de oppervlakte onder een grafiek, tussen twee grafieken en de inhoud van allerlei omwentelingslichamen in verschillende situaties kunnen berekenen. Het rekenen gebeurt alleen conceptueel.
Wortelvergelijkingen oplossen
Deze invuloefening kan gebruikt worden bij het inoefenen van het oplossen van wortelvergelijking (wiskunde B, hoofdstuk 4, theorie B). De opgaven zijn gebaseerd op de opgaves 46, 47 en 48. Het schema is bedoeld om de leerlingen bewust te maken van de drie stappen: isoleren, kwadrateren en controleren.