Kennisactivatieraster

Een retrieval practice grid, vrij vertaald als kennisactivatieraster, is nuttig omdat het leerlingen helpt om actief informatie uit hun geheugen op te halen in plaats van simpelweg te herlezen of passief te herhalen. Dit heeft verschillende voordelen:

  • versterkt het langetermijngeheugen
  • helpt bij het identificeren van kennishiaten
  • het vergemakkelijkt het proces van later herinneren, vooral bij toetsen en examens
  • het maakt leren interactiever en boeiender

Zet de leerlingen gedurende 15 á 20 minuten in stilte aan het werk (tafels uit elkaar), laat daarna de antwoorden zien en vraag leerlingen om hun puntentotaal uit te rekenen. Dit geeft een beeld van waar ze staan. Daarna kan je de opgaven bespreken waar vragen over zijn. 

Kennisactivatieraster goniometrie

Deze oefening kan gebruikt worden (klas 6, wiskunde B) wanneer alle stof rondom goniometrie is behandeld. Met behulp van deze vragen wordt op verschillende niveaus de stof van goniometrie herhaald. Bovendien kunnen leerlingen, maar ook jij als docent, bepalen op welk niveau ze zitten.

Kennisactivatieraster differentiëren/primitiveren

Deze oefening kan gebruikt worden wanneer alle stof rondom differentiëren en primitiveren is behandeld (klas 6, wiskunde B). Met behulp van deze vragen wordt op verschillende niveaus de stof herhaald. Bovendien kunnen leerlingen, maar ook jij als docent, bepalen op welk niveau ze zitten. 

Kennisactivatieraster meetkunde 

Deze oefening kan gebruikt worden wanneer alle stof rondom meetkunde is behandeld (klas 6, wiskunde B). Met behulp van deze vragen wordt op verschillende niveaus de stof herhaald. Bovendien kunnen leerlingen, maar ook jij als docent, bepalen op welk niveau ze zitten. 

Kennisactivatieraster exponenten en logaritmen

Deze oefening kan gebruikt worden als afsluiting van wiskunde B hoofdstuk 9. Met behulp van deze vragen wordt op verschillende niveaus de stof herhaald. Bovendien kunnen leerlingen, maar ook jij als docent, bepalen op welk niveau ze zitten. 

Kennisactivatieraster meetkunde klas 4

Deze oefening kan gebruikt worden wanneer wiskunde B hoofdstuk 3 is afgerond. Met behulp van deze vragen wordt op verschillende niveaus de stof herhaald. Bovendien kunnen leerlingen, maar ook jij als docent, bepalen op welk niveau ze zitten. 

Kennisactivatieraster differentiëren H8

Deze oefening kan gebruikt worden wanneer wiskunde A hoofdstuk 8 is afgerond. Met behulp van deze vragen wordt op verschillende niveaus de stof herhaald. Bovendien kunnen leerlingen, maar ook jij als docent, bepalen op welk niveau ze zitten. 

Kennisactivatieraster exponentiële groei

Deze oefening kan gebruikt worden voor het herhalen van rekenen met procentuele veranderingen, groeifactoren, verdubbelings- en halveringstijd en het opstellen van een formule die hoort bij exponentiële groei (wiskunde A paragraaf 10.1 en 10.2; wiskunde B paragraaf 9.2).

Kennisactivatieraster differentiëren wiskunde A

Deze oefening kan gebruikt worden voor het oefenen met differentiëren in klas 6, wiskunde A. Alle stof rondom differentiëren zit in het raster, de opgaven zijn gehaald uit examens van de afgelopen jaren.

Kennisactivatieraster lineaire verbanden

Deze oefening kan gebruikt worden voor het extra oefenen met de stof die wordt behandeld in paragraaf 1.1 t/m 1.3 (wiskunde A). Aan de orde komen het opstellen van de formule van een lijn, lineair interpoleren en extrapoleren, evenredig verband en omgekeerd evenredig verband.