Op de whiteboards

Wanneer je de beschikking hebt over whiteboards in je lokaal dan laat je de leerlingen opdrachten op de whiteboards maken. Deze opdrachten kan je voor de les op kleine briefjes uitprinten en met een magneet op de whiteboards bevestigen. Gebruik de theorie van Peter Liljedahl's Building Thinking Classrooms (BTC) en verdeel je klas in willekeurige groepjes van 3 leerlingen.
Geen whiteboards in je klaslokaal? Wees niet getreurd en bestel een rol whiteboard-plakfolie. Iets duurder maar ook iets duurzamer zijn de Wipebook flipcharts. Zo kan je schrijven op ramen, deuren en muren!
Het boek van Peter Liljedahl is overigens een enorme aanrader. Het heeft mijn kijk op het invullen van mijn wiskundelessen drastisch veranderd.
Introductie product- en quotiëntregel
Deze opdracht is een echte denkopgave. Leerlingen worden voorbereid op het gebruik van de productregel en de quotiëntregel. Door goed te kijken en slim te herleiden zijn de functies ook zonder deze regels te differentiëren, maar ze maken door deze opdracht al wel op een speelse manier kennis met deze regels. Laat leerlingen deze opdracht maken in groepjes op de whiteboards en behandel daarna de bijbehorende theorie.
De opdracht past bij wiskunde A (paragraaf 14.2) en wiskunde B (paragraaf 2.4).
Introductie exponentiële groei
Een denkopgave passend bij de theorie over het opstellen van een formule die hoort bij exponentiële groei. Deze opdracht werkt het best wanneer leerlingen wel weten wat een groeifactor is, maar nog niet geleerd hebben hoe ze de formule die hoort bij exponentiële groei moeten opstellen (wiskunde B, paragraaf 9.2; wiskunde A, paragraaf 10.2).
Knip de opdrachten in stroken en hang ze op de whiteboards. Verdeel de leerlingen bij binnenkomst meteen over de whiteboards. Zonder dat je zelf nog iets hoeft te zeggen gaan de leerlingen ontdekken hoe ze de formule van exponentiële groei kunnen opstellen. Na een minuut of tien bespreek je de opdracht om ook notatie en dergelijke te introduceren.
Machtsfuncties
Een korte opdracht (sluit aan bij wiskunde B, paragraaf 4.2, theorie B) om een les mee te starten en leerlingen te laten ontdekken
- hoe de grafiek van een machtsfunctie eruit ziet en
- hoeveel oplossingen een machtsvergelijking heeft.
Knip de 8 opdrachten uit en hang ze op de whiteboards. Verdeel de leerlingen bij binnenkomst van de les meteen over de whiteboards. Laat de leerlingen de opdrachten maken. Na ongeveer 5 minuten kan je met de leerlingen langs de borden lopen en vragen of ze een patroon kunnen ontdekken in de vorm van de grafiek en het aantal oplossingen van de vergelijking.
Vergelijkingen oplossen
Een korte opdracht (sluit aan bij wiskunde B, paragraaf 4.3, theorie A) om een les mee te starten en leerlingen te laten ervaren dat je eerst goed moet kijken naar een vergelijking voordat je begint met het oplossen ervan.
Knip de 8 opdrachten uit en hang ze op de whiteboards. Verdeel de leerlingen bij binnenkomst van de les meteen over de whiteboards. Laat de leerlingen de opdrachten maken. Na een minuut of 5 ga je de opdrachten klassikaal bespreken en verwijs je naar de uitwerkingen op de borden.
Variabelen vrijmaken
Een korte opdracht (sluit aan bij wiskunde B, paragraaf 4.4, theorie C) om een les mee te starten. Zijn leerlingen zonder uitleg in staat om variabelen vrij te maken bij gebroken formules? Hoe ver komen ze, welke strategie hanteren ze?
Knip de 2 x 4 opdrachten uit en hang ze op de whiteboards. Verdeel de leerlingen bij binnenkomst van de les meteen over de whiteboards. Laat de leerlingen de opdrachten maken. Na een minuut of 5 ga je de opdrachten klassikaal bespreken en verwijs je naar de uitwerkingen op de borden.
Oppervlakte berekenen
Een startopdracht voor integraalrekening (wiskunde B, paragraaf 11.1, theorie C).
Laat leerlingen alleen, of in groepjes, de oppervlakte onder een grafiek bepalen en bespreek na een minuut of 10 de antwoorden en met welke strategieën leerlingen aan de slag zijn gegaan. Hierna kan je de Riemannsommen introduceren, de ondersom en de bovensom, en dan de stap maken naar de bepaalde integraal.