Spiekbriefje

Het maken van een spiekbriefje met bijvoorbeeld rekenregels is om meerdere redenen een waardevolle activiteit voor leerlingen.
- Een goed opgebouwd spiekbriefje helpt leerlingen niet alleen om de stof beter te begrijpen, maar ook om deze makkelijker toe te passen. Je kunt hen hierin ondersteunen door bijvoorbeeld een format of sjabloon aan te bieden.
- Ook als het briefje niet tijdens de toets gebruikt mag worden, kan het wel een handig hulpmiddel zijn bij zelfstudie en bij het maken van huiswerk.
- Daarnaast kan het maken van een spiekbriefje bijdragen aan het verminderen van toetsangst. Het geeft leerlingen meer grip op de leerstof en vergroot hun zelfvertrouwen.
- Een spiekbriefje kan ook voor jou als docent een praktisch hulpmiddel zijn om in de les naar te verwijzen. Zeker als je het op gekleurd papier afdrukt, kun je eenvoudig zeggen: “Denk aan het blauwe blaadje.” Dit maakt het voor leerlingen makkelijker om snel de juiste informatie erbij te pakken.
Spiekbriefje exacte waardencirkel
Wanneer de eenheidscirkel wordt geïntroduceerd (wiskunde B, paragraaf 8.1) kan je op wat steviger gekleurd papier een lege tabel afdrukken en op de achterkant een cirkel. De leerlingen kunnen dan eerst de tabel invullen (hoeken en exacte waarden) en dan op de achterkant de eenheidscirkel netjes tekenen. Dit briefje moeten leerlingen in hun boek bewaren en kunnen ze in de lessen m.b.t. dit onderwerp blijven gebruiken.
Op één A4tje staan twee tabellen en twee cirkels, je moet het bestand dubbelzijdig afdrukken en het papier in tweeën snijden.
Spiekbriefje rekenregels machten
Laat de leerlingen tijdens de les een spiekbriefje maken met de rekenregels van de machten (wiskunde A&B, paragraaf 5.1). Print dit bestand uit op wat dikker gekleurd papier en laat de leerlingen de rekenregels inclusief het bijbehorende voorbeeld invullen. Wanneer de leerlingen de rekenregels van de machten moeten gebruiken kun je hier altijd naar verwijzen.
Spiekbriefje rekenregels differentiëren
Met dit spiekbriefje hebben leerlingen wiskunde A overzicht over alle regels rondom differentiëren.
Door ze zelf alle voorbeelden die bij de rekenregels staan te laten invullen (eerste pagina) zorg je ervoor dat de leerlingen ook weten hoe ze de regels actief kunnen toepassen. Uiteraard na het invullen van dit blad wel even samen met de leerlingen controleren of ze het goed hebben gedaan (tweede pagina)!
Spiekbriefje rekenregels logaritmen
Met dit spiekbriefje hebben leerlingen wiskunde B overzicht over alle regels rondom de logaritmen.
Leerlingen moeten zelf de rekenregels invullen, in de twee kolom staan voorbeelden, ook deze kunnen ze maken. Uiteraard na het invullen van dit blad wel even samen met de leerlingen controleren of ze het goed hebben gedaan.
Tip: print het spiekbriefje op gekleurd papier, dan kan je er tijdens de lessen makkelijk naar verwijzen!
Spiekbriefje wiskundige beschrijving lijn
Met dit spiekbriefje hebben leerlingen wiskunde B overzicht over het verband tussen een vergelijking, formule, vectorvoorstelling en parametervoorstelling van een lijn.
Ik heb twee van deze overzichten op één pagina gezet, voor het uitdelen dus nog wel even de papiertjes in tweeën snijden!
Dit overzicht kan gebruikt worden bij wiskunde B, paragraaf 10.3 & 10.4.